Snö och is och lite reliefmålning

Eftersom det är fortsatt kallt och snö eller is i stora delar av Sverige tänkte jag i veckans distansverkstad hålla det temat lite. Och börjar man leka med is och snö så finns det ju vänliga möjligheter!

Vi har gjort lite olika isexperiment, här är ett med tusch och vatten halvfruset i en kopp som blev en liten ljuslykta. Resten av experimenten, bla en frusen ballong(alltså vatten i en ballong), har vi fått göra om lite så vi återkommer imorgon. Roligt är att försöka få färg att inte helt lösa upp sig i vattnet och sedan frysa med en gång: det blir vackra effekter.

Har du målat på snö någon gång? Med vanlig vattenfärg går det jättebra! Använd ganska mycket färg men också vatten i penseln för annars ”fastnar” penseln lätt i snön och tar den med sig.

Och har du inte någon snö och is eller föredrar att arbeta inomhus: varför inte göra lite snörika reliefteckningar?

Relief betyder något som står upp från underlaget, en målning du kan ”känna”, som 3D.

Ta ett papper, roligt om det har någon färg faktiskt, som en himmel, så du kan måla pappret först och låta det torka, eller om du har, ta ett färgat papper. Sen tar du lite hobbylim, eller skollim eller trälim, d.v.s. vitt tjockt lim och häller ut det direkt från flaskan på pappret i mönster. Det är lite knepigt att måla så här, men träna lite så får du in snitsen, och blir det lite fel här och var så är det bara kul.

När du är färdig häller du salt över (ja, du läste rätt, vanligt salt) och nu ser verkligen teckningen snölik ut. Om du vill kan du hälla bort saltet som kom vid sidan av limmet, annars kommer det iallafall att trilla av senare.

Och nu; tar du rikligt med vattenfärg i penseln och duttmålar på ditt konstverk. (om du vill ha färg på det vita, du kan förstås spara dem vita också) Saltet gör att olika färger flyter in i varandra lite lättare samt att det är lättare att inte få med sig lim när man målar. När du testat lite olika färger och är nöjd: låt torka. Och sen är din reliefmålning klar!

Lycka till! Hashtagga dina teckningar med #barnenskonstverkstad eller bara tagga @barnenskonstverkstad så kan vi visa på instagram för varandra!