Skulptera mera!


Idag vill jag uppmuntra er till att pröva på skulptur. Jag brukar säga att en skulptur är ett konstverk som du kan gå runt om kring och se från flera håll. Det är ju också något av det knepiga när man skapar en skulptur. När man sitter och formar den ena sidan så kan man ju glömma de andra sidorna… Eller så gör man som Lisa Maria Petterson uppmuntrade oss i verkstan för några år sedan: Bara tar en klump lera i händerna och ser var den för dig. Ibland behöver du inte planera vad du vill göra, bara börja göra, så händer det garanterat någonting. Just nu pågår det en insamling av alla som vill stötta Körsbärsgården för att gjuta (alltså göra formen av) 3 stora lekfulla skulpturer av Siri Carlén. Vi tror att de kommer att bli jättehäftiga!

När en konstnär funderar ut en skulptur börjar de kanske med en skiss på papper (eller flera) och lite nedskrivna tankar. Sedan, eller direkt, gör konstnären en liten modell av skulpturen som går att hålla i handen eller iallafall ha på ett bord. Den kan vara gjord av t.ex. lera, eller träbitar, eller kartong. Sedan kan konstnären gå till en gjuterifirma som gör det lilla konstverket till ett stort i metall, plast, eller vad det nu kan vara. Då brukar konstnären också vara med, kanske genom att faktiskt helt och hållet bygga upp modellen igen, denna gång i stort format, eller med att iallafall se till att formen blir den rätta som sedan gjuts av i tex gips och gjuts på nytt i det materialet (ofta metall) som skulpturens skall ha.

Pröva att göra en liten modell av något du tänker dig ska vara kanske 2 meter högt! Jobba i lera. Om du inte har lera kan du göra egen, t.ex. så kallad trolldeg (går bra att låta stelna i ugnen på 100 grader i 4-6 timmar)

EGEN LERA/TROLLDEG

4dl mjöl, 2 del salt, 2 dl kokt vatten och 3 msk matolja blandas.

Ta i lite mer mjöl om det blir kladdigt. Och t.ex. karamellfärg om du vill ha färg. Annars kan du måla din skulptur efter att den har varit i ugnen.

 

 

 

 

Medan du gör din skulptur kan du be mamma och pappa skicka pengarna som det hade kostat att köpa lera till Körsbärsgårdens stiftelse så att vi kan gjuta Siris skulpturer till i sommar. Swish 1236207690 eller bankgiro 5504 8144

.

Tänk om vi får ihop pengar till att gjuta dem!  Då kan du ju komma och leka bland dem! ( och om vi inte får ihop alla pengar nu med en gång så lovar vi att fortsätta spara så vi kan göra skulpturerna så fort som möjligt.

De färdiga formerna efter att de varit i ugnen på 100 grader i några timmar