Tvådagars verkstad för de yngre med matspill och smådjur som tema

Just nu är vi inne i den intensivaste delen av sommaren med allra flest besökare på ön och så även i verkstan. Så nu ligger verkstäderna lite parallellt för att hinna med. Idag avslutades en tvådagarsverkstad för åldern 3-6 år. Ett härligt gäng med massor av fart framåt; vi pedagoger fick springa lite för att hinna med i tempot! Vi började att prata om  luften och om konst skulle kunna visa luften på något sätt; av de tankarna blev det en gemensam mobil. Sen, efter en sedvanlig ”uppvärmning” med både kropp och pensel och kritor i sann konstverkstad-anda kom samtalet in på mat som slängs och det ledde, efter att vi bland annat  sett Mattias Källs utställning ”So sad to see you go” till att vi faktiskt målade mat. Väldigt roligt!

Dag två pratade vi lite om vad som händer med maten som slängs och att man faktiskt kan göra jord av den, och om alla småkryp som behövs för det. Vi gjorde egna småkryp och målade med bränt trä: kol, efter att ha sett utställningen ”Svart skog” och till slut band vi ihop början med slutet genom en gemensam målning med sol, gräs, jord blommor vind och regn som fick heta ”vädret”.

Det är underbart vilka samtal vi får ha med dessa mycket unga människor som ändå vet så mycket och ser så mycket. På vägen från komposten hittade de inte mindre än två stora (döda) skalbaggar, som genast fick följa med och vara modeller när vi skulle rita smådjur.

Jag tyckte att vi hann med jättemycket och ändå kan jag tänka mig att just de här deltagarna tyckte att vi kunde fortsatt länge till: i pausen var det svårt att få vissa att gå ifrån målandet för att äta sin frukt. Hoppas ni fortsätter hemma och att vi hjälpte er med nya idéer till skapande!