Två vernissager på en dag (och tre på två)

Nu duggar vernissagerna tätt!
Även om Kostverkstans vernissager får vara här på bloggen i år och bara för deltagarna i verkligheten, så hölls iallafall andra och avslutande dagen för verkstan för de större barnen i dag med en liten vernissage bara ett dygn efter de små barnen haft sin vernissage och några timmar efter Konsthallens stora vernissage med Per Hammarström.

Under sommarens andra konstverkstad pratade vi om vatten, vattenbrist, forskning om hur man kan åtgärda bristerna; (jag kommer att återkomma till det här, följ bloggen så får ni höra mer så småningom!) och deltagarna gjorde små serier med idéer (ibland ganska drastiska) på hur man kunde åtgärda vattenbristen.

Vi skapade också skulpturer av gammal använd spännpapp som blir slängmaterial i verkstan men som inte kan slängas i återvinning. Nu blev den knycklade istället fyllnadsmaterial till skulpturer som vi täckte med gipsbindor och målade.
Vi gjorde också svarta målningar i kol/tusch inspirerade av utställningen svart skog, och började måla på självporträttsberättelser med tema ” obehag” något ”mystiskt”. Dagarna gick fort med wow vilken koncentration vi hade i arbetet. Och roligt att få vara med i samtalet som de unga konstskaparna hade med Per Hammarström en några timmar efter vernissageöppningen.
Vi fick höra att han bränt sina skålar och koraller ofta tre gånger, att alla föremål hade minst två lager glasyr, och att det tar lång tid att göra varje föremål.
Vad var tanken med korallerna och de turkosa färgerna? Ibland vet man inte, säger Per, saker kommer till en, men nu, som Marita talade om på vernissagen så känns det som att de berättar historien om Venedigs kanaler som blivit så rena under Coronakrisen att delfiner simmar där igen, eller Östersjön som återigen fått tillsynes utrotad blåstångstyper tillbaka. En bild av vad som var och kanske kan komma igen. Korallerna som vi inte vill bli av med.
”Och så kan man”, säger Per, ”starta en orkester med sin konst” och så knackar han lätt på en kruka som ger en sagolik klang till svar.

Tillbaka i verkstan med konstverk från de unga skaparna har jag gott hopp om en blomstrande framtid.